DLT یا فناوری دفتر کل توزیع شده یک سیستم دیجیتالی برای ثبت تبادلات (خرید و فروش) دارایی های دیجیتال است که در آن تراکنش ها و جزئیات آنها، در چندین کامپیوتر مختلف به طور همزمان ثبت می شود. بر خلاف پایگاه داده های سنتی، DLT هیچ گونه ذخیره سازی متمرکز یا مرکز مدیریت داده ندارد. معروف ترین کاربرد فناوری DLT، در بلاک چین (Blockchain) است که برای انجام تراکنش ارزهای دیجیتال همچون بیت کوین (BTC) و اتریوم استفاده می شود.
در فناوری دفتر کل توزیع شده، هر کامپیوتری که در شبکه وجود دارد به عنوان یک گره (Node) شناخته می شود. این کامپیوترها می توانند داده ها را پردازش و ثبت کنند. در نهایت، همه گره های شبکه از هر دادۀ پردازش شده که بقیه گره ها نیز آن را تایید کردند، یک کپی بر می دارد. تکنولوژی دفتر کل توزیع شده می تواند برای ثبت داده های ثابت مانند اسناد و املاک، و داده های پویا مانند تراکنش های مالی استفاده شود.
بلاک چین (Blockchain) شناخته شده ترین نوع DLT است.
بیشتر بدانید:
وب ۳ چیست : نگاهی جامع به نسل بعدی اینترنت (نسل سوم)
دسنترالند (Decentraland) چیست؟ آیا همان متاورس است؟
تکنولوژی دفتر کل توزیع شده (Distributed Ledger Technology) چیست؟
فناوری دفتر کل توزیع شده (DLT) به زیرساخت ها و پروتکل هایی اشاره دارد که برای شبکه ای از کامپیوترها، به صورت همزمان امکان دسترسی، اعتبارسنجی و بهروزرسانی داده ها را فراهم می کند. این نوع از نگه داری داده ها، مشخصۀ اصلی DLT است. این تکنولوژی بر روی کامپیوترهای پراکنده در چندین مکان که توسط یک شبکه (مانند اینترنت) به هم وصل شده اند، کار می کند.
DLT از رمزنگاری به منظور ذخیره سازی ایمن داده ها، و از کلیدها و امضاهای رمزشده به منظور دادنِ دسترسی به کاربران مجاز استفاده می کند.
این فناوری همچنین یک پایگاه داده تغییرناپذیر ایجاد می کند. به این معنی که اطلاعات پس از ذخیره شدن در پایگاه داده، قابل حذف نیستند و هرگونه به روز رسانی نیز به طور دائمی برای آیندگان ثبت می شود.
غیر متمرکز سازی داده ها
این معماری جدید، نشان دهنده یک تغییر قابل توجه در نحوه جمع آوری و انتقال داده، از یک مکان متمرکز به یک سیستم غیرمتمرکز است. در این سیستم، همه کامپیوترهای معتبر شبکه می توانند دفتر کل (Ledger) را مشاهده و اصلاح کنند. در نتیجه، همه می توانند ببینند چه کسی از دفتر کل استفاده می کند یا در حال اصلاح آن است. این شفافیت DLT سطح بالایی از اعتماد را در بین شرکت کنندگان فراهم می کند و عملاً احتمال وقوع فعالیت های متقلبانه در دفتر کل را به صفر می رساند.
به این ترتیب با وجود DLT، نهادهایی که از دفتر کل استفاده می کنند، نیازی ندارند که بر یک مرجع مرکزی قابل اعتماد تکیه کنند. DLT اجازه نمی دهد که دفتر کل را یک نهاد یا یک شخص ثالث خارجی، به تنهایی کنترل کند. بنابراین وظیفه این تکنولوژی این است که نقش واسطه را بر عهده بگیرد و از داده ها در برابر دستکاری های متقلبانه محافظت کنند.
علاقه به فناوری دفتر کل توزیع شده، در یک دهه پس از راه اندازی بیت کوین در سال ۲۰۰۹ به طور قابل توجهی افزایش یافت. بیت کوین (BTC) یک ارز دیجیتال رمزنگاری شده است که با استفاده از فناوری بلاک چین (Blockchain) ساخته شد. بیت کوین برای اولین بار نشان داد که فناوری DLT نه تنها کار می کند، بلکه مقیاس پذیر و امن است.
از آن زمان به بعد، سازمان های زیادی در صنایع مختلف، DLT و نحوه کاربرد آن را در فرآیندهای سازمانی خود آزمایش کردند. بخش های خدمات مالی غیر متمرکز (DeFi)، مراقبت های بهداشتی و خدمات دارویی در این کار پیشرو بودند. رایج ترین کاربرد DLT، مدیریت زنجیره تامین است.
تاریخچه دفتر کل
دفتر کل (ledger) – که اساساً برای ثبت تراکنش ها و داده ها است – برای هزاران سال به صورت کاغذی وجود داشته است. اما با ظهور کامپیوتر در اواخر قرن بیستم دیجیتالی شد، اگرچه دفتر کل کامپیوتری، فقط منعکس کننده همان داده هایی بود که روی کاغذ وجود داشت.
دفاتر کل از لحاظ تاریخی به یک مرجع مرکزی نیاز داشته اند تا صحت معاملات ثبت شده در آنها را تأیید کند. به عنوان مثال، بانک ها باید صحت تراکنش های مالی را تأیید کنند.
اکنون، فناوری قرن بیست و یکم گام بعدی در ثبت سوابق را با استفاده از رمزنگاری، الگوریتم های پیشرفته و قدرت محاسباتی قوی تر و فراگیر، امکانپذیر کرده است. این موضوع، دفتر کل توزیع شده را به شکل فزاینده ای برای نگهداری سوابق بادوام کرده است.
این پیشرفت درست در زمانی اتفاق افتاد که چنین فناوری ای بسیار مورد نیاز بود. فعالیت های اقتصادی همیشه چندین شرکت را دربر می گیرد. خرید و فروش و تجارت، تقریباً همیشه از مرز کشورهای متعدد و قوانین مختلف عبور می کند. شبکه های تجاری مدرن، تعداد بیشتری از شرکت ها را در مناطق مختلف شامل می شوند. بنابراین امروزه نیاز بیشتری به ثبت داده های معتبر و ارضای خواسته های سایر شرکت ها در تجارت احساس می شود. این موضوع، دفتر کل های متمرکز را در معرض تنش قرار داده است و نگهداری آنها را پرهزینه، مستعد اشتباه، هک، دستکاری و تقلب کرده است.
بیشتر بدانید:
استخراج ارز دیجیتال چیست؟
قیمت ارز دیجیتال چگونه تعیین می شود؟
نمونه هایی از DLT
بلاک چین
انواع مختلفی از فناوری دفتر کل توزیع شده در حال حاضر در حال استفاده است. بلاک چین (Blockchain)، شناخته شده ترین نوع DLT است. بلاکچین، تراکنش ها را در بلوک هایی که به هم زنجیر شده اند، دسته بندی می کند و سپس یک کپی از آن را به کامپیوترهای شبکه (گره) می فرستند. بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال برای انجام تراکنش های خود، از این تکنولوژی بهره می برند.
سایر
Tangle، نوع دیگری از DLT، برای اکوسیستم های اینترنت اشیا طراحی شده است. بنیاد Eclipse و بنیاد IOTA گروه کاری Tangle EE را ایجاد کردند. این گروه، Tangle را به عنوان “یک دفتر کل توزیع شده برای پشتیبانی و انتقال داده های قابل اعتماد بین انسان و ماشین” به کار می برد.
سایر فناوری های شناخته شده دفتر کل توزیع شده، عبارتند از: کوردا (Corda)، اتریوم (Ethereum) و هایپرلجر (Hyperledger Fabric).
بیشتر بدانید:
انواع ارز دیجیتال : دسته بندی های صنعت رمزنگاری که آینده ارزها را رقم می زند
کسب درآمد از ارز دیجیتال : ۸ روش ایجاد ثروت با بیت کوین و صنعت رمزارز
۰ Comments